2019-02-11

Ikväll fick vi rycka ut på ett eftersök. Det var ett vildsvin som var påskjutet på en åtel men som hade gått undan. Skytten var rätt säker på att den låg lite längre bort men vi ville ta tillfället till lite träning. Stella fick göra jobbet den här gången, och mycket riktigt låg den något hundratal meter bort. Även Vizla fick lite träning och fick gå på spåret hon också.

2019-01-24

Idag var jag med Stella i Västerås och gjorde doftprov. Det är ett prov för att visa att hunden kan urskilja en viss doft innan man får börja tävla i Nosework. Då vi har tränat på både Eukalyptus och Lagerblad valde jag att göra provet i båda klasserna. Lagerblad gick jättebra och hon gjorde en klockren markering på rätt box. När det var dags för Eukalyptus gjorde hon en lika klockren markering, men det visade sig att det tyvärr var fel box... Jag blev lite förvånad då hon aldrig har markerat fel förut, men det är bara att testa igen vid ett senare tillfälle :-)


2019-01-16

Idag log Diana mot oss ute i skogen. Vizla jobbade på bra i en liten skogsbacke och både husse och lillhusse lyckades skjuta varsitt rådjur i ett riktigt busväder!


2018-11-20

Idag fick vi åter en rolig rapport från "vår" duktiga valp Isa (Jägartjejens Hallongrotta) Husse Henrik var som vanligt ute och jagade i helgen, och även denna dag skötte hon sig precis så bra man kan önska! Grattis Isa, Henrik och glada skytten Per!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2018-11-18

I helgen har jag och Vizla varit iväg och roat oss ordentligt! Vi var nerbjudna till en jakt utanför Ljungby med jakt både lördag och söndag. Det var bara en massa Borderterrier, gott om vilt i skogarna och ett helt gäng danskar!

Jakten var väldigt välarrangerad, och trots nästan bara nya hundförare på den marken fungerade allt bra. Det var stora ytor som motades av och det blev många kilometer i benen för både hundar och människor. Vizla fick gå alla såtar båda dagarna och kämpade ihop 20 km i svår terräng under lördagen och 14 km i mer normal terräng på söndagen. Med 4-5 borderterrier i skogen samtidigt var det drev både här och där mest hela tiden. Viltet var dock listigt och många gånger kom det ut ej lovligt vilt till passkyttarna men en fin dovhjort blev det i alla fall.

På söndagkvällen när vi hade kommit hem var både Vizla och jag nöjda över att få slå oss ner i soffan :-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 2018-10-28

Även idag har vi fått en rolig rapport från en valpköpare! Vera (Jägartjejens Vaniljdröm) har varit ute med husse och jagat. Det resulterade i att även hon fick sitt första djur i helgen! Det blev ett rådjur även för henne. Stort grattis även till er Åsa och Daniel!

Riktigt kul att höra att alla börjar komma igång med jakten så bra!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

2018-10-27

Idag har jag fått rapport från Urax (Jägartjejens Kanelsnurra). Efter att ha jagat bra hela säsongen så föll äntligen första djuret för honom! Han har visat en tydlig förkärlek för rådjuren, och idag lyckades det! Grattis till er, och ett extra grattis till Joel som fick äran att vara både hundförare och skytt!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

2018-10-24

I söndags var vi iväg på BPH (Beskrivning Personlighet Hund) med båda tjejerna. Jättekul! Jag har aldrig varit med och sett något sådant tidigare men velat komma iväg ett tag. Jag trodde visserligen på förhand att jag hade rätt bra koll på hur de skulle reagera i de olika situationerna men bra att få på papper att man har en trygg, stabil och vänlig hund.

Varken upphoppande gubbar, plötsligt högt skrammel, spöken, konstiga underlag eller skott kunde få dem ur balans. Eller, jooo, skotten fick dem visserligen ur balans så till den grad att de gjorde vad de kunde för att ta sig fram till skytten, högt och ljudligt. De kunde i alla fall inte bedöma dem som skotträdda :-) Båda tjejerna fick nästan identiska papper. Vizla hade snäppet högre på matintresse och lekfullhet. Jag hade förväntat mig högre siffror på de punkterna på båda två men då testet hölls i en för dagen tom mufflonfårhage så fanns det gott om andra saker att intressera sig för... :-)

 

Tyvärr har jag inga foton därifrån men deras diagram hittar ni under bilder.

 

 

2018-09-03

Vi har ju tidigare försökt få Vizla att apportera ut rävar ur gryt, men hon har inte velat ta med dem om de har legat med huvudet mot henne. Har de däremot legat med rumpan mot har hon dragit ut dem direkt. I veckan passade vi på att åka till Östermalma när Grythundklubben hade träning och fick öva på lite apportering. Nu verkade hon fatta vad det var frågan om direkt för det behövdes inte många stöttande ord från mig innan hon var ute med räven. Kul!! Fick höra att taxklubben skulle ha prov redan på lördagen så jag anmälde mig dit. Lika bra att smida medans järnet är varmt! :-)

Så, i lördags, 1/9, var det dags och inte hade jag behövt oroa mig för det. Som ensam Borderterrier bland alla Taxar visade hon vad som gäller. Snabbt som bara den stack hon in och hämtade ut räven ur den 6 m långa gången. Lite fick hon ta i då den väger lika mycket som hon själv men med lite envishet fick hon den även runt vinklarna :-)

I och med att hon redan har godkänt spårprov och har sina grytmeriter så är hon nu godkänd eftersökshund i gryt!! Riktigt roligt, men framförallt användbart då det är viktigt med eftersök även på de små rovdjuren. Idag visade hon att hon verkligen är en komplett grythund utan något mer att önska!!

 

 

 

 

 

 

 

  

 
 

 

 

2018-08-08

Nu har det åter gått lång tid utan att något nytt kommit upp här... Det har varit en otroligt varm och skön sommar i år. Detta har väl i sin tur gett att det blivit en ovanligt lugn sommar för hundarna, svårt att göra något vettigt när det nästan städigt är över 27 grader. Vi har fått sola och bada i stället. Och våra borderterrier får nöja sig med att jaga vattnet tills hösten och riktiga jakten drar igång :-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

2018-05-20

Det har gått ett tag sedan vi skrev något om våra härliga Borderterrier nu, det har varit lite av en mellanperiod för oss med först vila och sedan uppstart av konditionsträningen.

Då alla valpar såldes till jägare och flera av dem har hört av sig om intresse att åka och testa hunden på vildsvin bestämde vi oss för att försöka dra ihop ett gäng och åka tillsammans.

Hela fem av sju valpar kom och vi hade en fantastisk dag på Mamima Jakt. Hundarna har lite varierad erfarenhet av jakt då de bara är dryga året ännu och här fick alla chansen att introduceras för vildsvin och träna efter deras förutsättningar. Otroligt kul att träffa alla och se vilka fina duktiga hundar det har blivit av de små kakorna :-) De visade stort intresse och alla verkar ha ett bra skall som kommer naturligt! Det varma vädret tog dock ut sin rätt och det var mycket trötta hundar på eftermiddagen.

Stort tack till alla som dök  upp och gjorde den här dagen fantastisk!!

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

2018-03-08

Vi har fått lite rapporter från våran valp Jägartjejens Hallongrotta, eller Isa som hon kallas till vardags. Husse Henrik har varit väldigt ihärdig och gett henne en otroligt bra start på sitt jaktliv. Endast 10 månader gammal har det skjutits två rådjur och en hare för henne. Hon har även testat på lite vildsvin och drivit räv. Hon tar sig an upp till 30 minuter gamla spår och till skillnad från många andra borderterrier behöver hon inte ha synkontakt för att skalla när hon driver, precis som sin mamma Vizla. En ung liten tjej som redan brinner för sin jakt. Tack Henrik för ditt stora engagemang i hunden och jakten!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 2018-02-18

Säsongen började väldigt bra för oss med fina jobb av hundarna, sedan blev det lite trögt ett tag tills det nästan helt stannade upp... Vi har tyvärr fått in varg på vår "stora" jaktmark vilket har inneburit att sedan mitten av december så har det inte blivit några riktiga släpp där ute. Lite kortare vändor på vår "hemmamark" hann vi dock med innan säsongen var över. Där släpps enbart Vizla då Stella håller i alldeles för länge för den storleken på mark. Hon är ju tyvärr åt det mer långdrivande hållet av Borderterrier... Vizla visade dock ovanligt bra sök och väldigt mycket energi dessa släpp vilket var roligt även om det inte blev något skjutet för henne. Nu får vi hoppas på att vi hinner med lite rävjakt innan årets säsong är helt över!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


  Två taggade borderterrier i väntan på jakt!

 

2017-12-19

Nu har vi fått den bästa julklappen!!!

Domaren som var med på grytjakten utanför Leksand, Jan-Erik Falk, gillade ju Vizlas arbete väldigt mycket. Han föreslog ett förstapris för hennes insats. Sedan ska ju ett domarkollegium gå igenom proven innan det blir fastslaget. Nu fick vi besked om att det är godkänt!! Därmed blir hon utöver sin titel Nordisk grytchampion nu även Svensk grytjaktchampion! Helt fantastiskt vad hon presterar. Den enda nerdragning på poängen på provet var lydnaden då hon inte alls ville avsluta när vi ville...

Tänk vilken allround jakthund du får när du använder Borderterrier till jakt!!

 

NORD J(g)CH SE J(g)CH Klefmarkens Vizla

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 2017-12-02

Idag har vi äntligen fått möjligheten att testa på jakt i gryt med Vizla. Vi har haft lite svårt att få till det med lämpliga gryt att släppa i, men när hon fick chansen visade hon direkt vart skåpet ska stå! Två sprängda rävar i första grytet! Det visade sig vara två skabbrävar, så förutom att hon gjorde ett toppenjobb kändes det skönt att kunna avsluta deras lidande också! I slutet på dagen fick hon sedan chansen i ett till gryt där hon också gjorde ett yppperligt jobb. Högt tryck på räven, stor rörlighet och ett mycket intensivt arbete till trots så kom inte räven ut då han var väldigt medveten om vår närvaro. Till slut fick vi tyvärr bryta när mörkret kom, men vi är otroligt nöjda med den här jaktdagen ändå! Vår lilla pärla till jakthund har åter visat sina fina kvaliteér!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

2017-11-12

Idag har Jägartjejens Mandelkubb varit på valputställning. Så här fina priser får man då! Han blev BIS 2 valp på Svenska hundklubbens utsällning i Surahammar. Grattis husse och matte!

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

 

2017-11-04

Vi fick rapport från Jägartjejens Hallongrotta om att de har lyckats skjuta första viltet för henne. 7 månader gammal sköts ett rådjur! Stort Grattis husse Henrik! Isa som hon kallas har verkligen fått rätt förutsättningar tidigt och husse har lagt ner mycket tid i skogen redan nu. Hon är skalldrivande och håller nu i från några hundra meter upp till en km ungefär. En liten borderterrier som redan visar att det är jakt hon vill ägna sig åt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

2017-10-06

Nu har det varit stilla här på sidan ett bra tag. Vi har under sommaren fått lite rapporter om valparna som börjar ta för sig i sina nya hem. Flera har börjat spårträna, vissa har ställt ut med bra resultat. De har även visat på stor jaktlust redan nu! Ska bli spännande att följa dem framöver!

Sommaren för vår del har gått åt till spårträning, agility samt mycket konditionsträning för att vara i form till jakten börjar. För oss drar den igång på riktigt nu på måndag i samband med älgjakten. Vi har två små taggade Borderterrier som längtar efter jakt... :-)

 

2017-06-05

Tiden går fort och nu har alla valpar flyttat till sina nya hem. Vi önskar dem stort lycka till! Ska bli spännande att följa dem framöver!

Nu ska Vizla få en välförtjänt vila innan vi börjar ta tag i att få henne i form igen inför kommande jaktsäsong. Läs mer om detta gäng under Valpkull våren 2017.

 

2017-04-17

Valparna är nu drygt två veckor gamla. Alla mår bra och växer på sig. I går hade alla öppnat ögonen också :-) Då dessa små godingar påminde oss om "7 sorters kakor" har de nu fått namn därefter! Får vi presentera:

Hallongrotta, vaniljdröm, Kanelsnurra, Kokostopp, Nougatruta, Havreflarn och Mandelkubb!

Alla valpar i denna kull är sålda.

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 


2017-04-02

Nu är de äntligen här! De kom väldigt tidigt, men alla mår bra, både valpar och Vizla. Det blev en stor kull, hela 7 st valpar fördelat på 5 hanar och 2 tikar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
2017-03-13

Nu kan vi konstatera att Vizla verkligen är dräktig! Läs mer under Valpar

 

2017-02-07

Nu är Vizla parad med FI J(g)CH Bordirus Caesar. Valpar väntas v.14/15

 

2017-01-02

Nu har det varit tyst härifrån ett tag. Vi vill till att börja med önska alla en riktigt god fortsättning!

Sedan tänkte vi ta och avslöja vilken hane vi har valt ut till Vizla när det blir dags för parning. Vi har hittat en riktigt snygg och duktig kille som heter Bordirus Caesar. Läs mer under Valpar.

Valpar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 2016-11-15

Nu har Stella haft några riktigt bra dagar! På jakt i helgen lyckades hon driva fram två kronhjortar som till slut kom i pass och föll i backen! Riktigt roligt! Hon som har hållit sina drev lite kortare nu sedan hon fick bjällran passade sedan på att dra på långtur nu när det var snö ute... Bjällran fylls med snö och tystnar, vilket gör att hon håller i länge. I helgen fick vi hämta henne långt inne hos grannen efter att hon tagit upp rådjur strax efter att hjortarna fälldes.

Igår kväll fick hon åter visa vad hon kan, då var det dags för eftersök på påskjutet vildsvin. Inga problem för den här tjejen som snart visade på vart den var. Kul när det fungerar så bra!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2016-11-01

Nu är vi en bit in i säsongen och den har börjat ok för båda hundarna. Dock lite stolpe ut med djur drivna utom räckhåll för passkyttar. För att ge Vizla ytterligare en skjuts framåt när det gäller vildsvinsjakten åkte vi till Almunge och Roslagens Jakt & Vilt. Hon jobbade väldigt bra och fick mycket beröm för framförallt skallet, energin och hur hon läste av och arbetade aktivt med vildsvinen. Nu hoppas vi att alla bitar faller på plats så att hon får lite belöning för arbetet hon gör.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 2016-08-10

Nu under början av augusti har Vizla oväntat börja löpa igen. Det blir ingen parning detta löp men detta hoppas vi betyder att även nästa löp kommer tidigare än vi först trodde, så förhoppningsvis kan det bli  parning redan i januari!

 

2016-07-03

Nu har hon gjort det igen, vår fantastiska tjej! I helgen var vi på sprängarprov i Frogn i Norge. Detta prov var litet med endast 5 hundar anmälda. Tre borderterrier, en tysk jaktterrier och en Parson Russel terrier. Vizla får starta först och hon går in och sköter sig perfekt och kommer ut med ett 1:a pris, får cert och blir då även Norsk grytchampion! Därmed kan hon nu titulera sig Nordisk grytchampion!!! Och som om detta inte var nog blev hon även denna gång provets bästa hund!! :-D  Helt fantastiskt!! Hon har startat på totalt sju st grytprov och hon har fått 1:a pris på samtliga!! :-) Nu ser vi verkligen fram emot att komma igång med grytjakten i höst med henne!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2016-05-22

Tyvärr visade ultraljudet att Vizla gått tom. Vi kommer att para henne igen, troligtvis nästa vår då vi vill att hon ska få jaga hela kommande säsong men inget är hugget i sten ännu.

 

2016-04-15

I veckan har det så blivit parning mellan Vizla och Ozzy. Då Vizla lurade oss i början av löpet drog det ut på tiden lite längre än väntat, så vill vill speciellt tacka Ozzys ägare Michael för sin generositet som lät oss ha honom här så pass länge att en parning blev möjlig! Nu väntar en nervös tid fram till att vi kan konstatera dräktighet.

 

2016-03-17

Idag har Ozzy fått komma hem till oss för att förhoppningsvis charma Vizla riktigt ordentligt. Vizla har precis börjat löpa och Ozzy kommer bo hemma hos oss ett tag framöver.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2016-03-07

I väntan på att Vizla ska börja löpa så passade vi på att åka till Bjaeverskov i Danmark för att göra ett grytprov. Det var ett betydligt mindre prov än förra gången och "endast" 9 hundar på 10 starter. Roligt nog var 5 av dessa Borderterriers. Vizla visade var skåpet ska stå och klämde till med full poäng, 72H, samt cert och blev dessutom provets bästa hund! I och med detta är hon numera även dansk grytchampion :-) Den stora skölden är ett vandringspris som vi tyvärr fick lämna kvar i Danmark då det skulle vara tillbaka inför nästa prov redan i maj, och vid det laget hoppas jag att Vizla ligger hemma med stor mage :-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2016-02-02

Nu har vi uppdaterat sidan "Valpar" med mer info om vår utvalda hane. Läs mer här: Valpar

Valpar

 

2016-02-01

Nu är säsongen slut för ovanjordsjakten för den här gången. Vi kan inte vara annat än nöjda med båda våra hundar och de förtjänar nu lite lagom vila innan det är dags att sätta fart med vårens aktiviteter.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2015-11-18

Idag har vi äntligen fått diplomet från Svenska Kennelklubben som visar att vårt kennelnamn har blivit godkänt!! :-)

 

2015-11-17

Idag fick Vizla chansen att jaga i ett dovhjortshägn som de skulle börja tömma på hjort. Det var ca 50 ha stort och rymde ca 30 dovhjortar. Hon sökte ut fint och kollade bara upp mig då och då innan hon fortsatte jobba med hjortarna. Många fina drev på hjort men ibland blev det mer eller mindre bara att "putta på" dem. Det märktes efter ett tag att det var lite förvirrande med så mycket djur på en så begränsad yta och det blev svårt att hålla isär alla spår och inte så lätt alla gånger att hålla sig till ett och samma djur när flocken delar på sig! Hon skötte sig dock jättefint och fick beröm av andra deltagare där så det var roligt. Extra kul var det att en fin skovel sköts för henne. På sluttampen släpptes ytterligare tre terrier i hägnet men de brydde hon sig inte om utan jobbade självständigt trots att dessa yrväder for runtomkring, vilket kändes riktigt bra!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2015-10-21

I helgen som var åkte vi och fick träffa dotter samt husse till den hane vi har valt ut som kavaljer till Vizla. Känns väldigt bra och jag tror att detta kommer bli en väldigt bra kombination. Hanen har ett väldigt stort sök, runt 400-500 m! Jaktlust långt utöver det vanliga och bra med skärpa. Idag är han jaktpensionär men har jagat mycket både ovan jord och i gryt. Mer info om honom kommer senare!

Då vi inte har vetat riktigt när nästa löp skulle komma har vi funderat fram och tillbaka på hur vi ska göra med parningen. Vi bestämde oss till slut för att om hon kommer igång väldigt snart så får det vänta till i vår då i princip hela jatsäsongen blir förstörd annars och då hon bara är två år ännu vill vi att hon ska få komma ut mer i skogen. Det visade sig komma igång snabbare än vi hade förväntat oss, idag löper hon! Så nu får det bli jakt för hela slanten i höst/vinter så räknar vi med att det kan bli parning i mars i stället.

 

2015-10-09

Idag har Vizla fått testa på att jaga dovhjort! Då det bara sporadiskt kommer in dovhjort på jaktmarken så åkte vi iväg till Roslagens Jakt & vilt och fick släppa henne i ett träningshägn med dovhjort. Väldigt spännande! Till en början tror jag att hon blev lite osäker när det var en så stor flock djur som höll ihop. Hon gjorde några försök men vände sedan tillbaka väldigt snabbt. Efter ett tag vilade innan vi gick in igen. Då släppte det! Hon kom på att de ju faktiskt fungerar som de andra vilt hon brukar jaga och satte fart. Först ett kortare arbete, men nästa höll hon i fint i ca 7-8 min innan vi visslade in henne. Duktig som hon är bröt hon och kom tillbaka till husse i full fart! Därefter fick hon släppas ytterligare en kort vända innan vi avbröt för dagen. Det var ritkigt roligt att se hur hon jobbade med dem, och så fick vi kvitto på att hon skallar på löpan även om hon inte har synkontakt med djuren, något som gladde husse väldigt mycket! Stolta och nöjda åkte vi hemåt med en väldigt väldigt trött liten tjej bak i bilen :-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2015-09-17

Nu är vi hemma efter en helg i Danmark! Vizla skulle göra ett grytprov där och våra förhoppningar var ganska höga. Det var ett stort prov med hela 31 hundar anmälda, varav 19 i hennes klass! Vi fick starta som nr 26 så det blev en lång nervös väntan. Inte blev det bättre av att hund efter hund antingen skällde bort sig eller fastnade på hyllan...

 

Till slut var det då våran tur och en nervös matte släppte ner Vizla innanför grinden. Blixtsnabbt slank hon in i gången och stack ner i gång 1 vilken ledde till en plåt. Och visst började även hon skälla där... Dessbättre bröt hon rätt snabbt och sprang vidare i sin jakt på räven. Hon hittade på den vid hyllan och fullkomligt exploderade vid sin upptäckt. Hon jobbade intensivt med väldigt bra skall och högt tryck! När domaren hade sett tillräckligt i den gången vred han bort räven och hon sökte sig på nytt iväg. Även i nästa gång jobbade hon helt perfekt tills domaren var nöjd. Bara en gång kvar och även den löste hon galant! En väldigt nöjd matte fick till slut plocka ut henne ur gångarna, men Vizla tyckte inte alls att det var klart så, hon ville mer :-)

Nu blev det ännu en nervös väntan inför domarens prissättning... Till slut fick vi den. Hennes arbete räckte till ett 1:a pris men skallandet mot plåten stoppade henne från att få certet vi hade hoppats på. Men med poängen 68 H blev hon provets 4:e bästa hund och en av tre som fick utmärkelsen H vilket de får om de visar "särledes utmärkande jaktlust". Så klart var vi stolta över denna prestation och har nu en anledning att återkomma till detta exemplariskt skötta arrangemang!